Укрити осигуровки и данъци

by Атанас Цветанов on 29.07.2011

В унисон с написаното в последната тема, през тази седмица данъчните направиха показна акция със съдействието на МВР и Прокуратура.

След продължително разследване, проведено от антимафиотите, заедно със служители на НАП и под ръководството на Софийска градска прокуратура е извършено претърсване на 7 адреса в столицата. Оттам са иззети компютри, касови апарати и специализиран софтуер за манипулиране на фискални устройства. В последствие е установено, че фирмата, стопанисвала популярни нощни заведения в София, е укрила близо 50 млн. лв. оборот за последните 3 години. Невнесеният ДДС за периода е от порядъка на 10 милиона лева. Укривани са още корпоративен данък, осигуровки и данък върху доходите на персонала.

Информацията е от пресцентъра на НАП, като там не се посочва името на фирмата.

По непотвърдени данни обаче, некоректната фирма е собственик на клуб БИАД и дискотеките “Джим Бим” и “Ориент 33” в Студентски град.

В хода на разследването е установено, че за периода от 2008 – 2011 г. заведенията са укривали значителна част от оборотите си чрез изтриване на данни от касовите апарати. Манипулирането на фискалните устройства е ставало от сервизна фирма, чийто управител е задържан. Доставките на алкохол и цигари в заведенията също са се извършвали без документи, показва още разследването. Иззет е и хард диск, на който е записана подробна информация за реалните парични потоци и счетоводството на фирмата. Според събраните до този момент данни само три от разследваните заведения, чрез манипулиране на фискалните устройства, са укрили за миналата година 1 милион и 200 хиляди лева.

Установено е още, че собствениците на фирмата са инвестирали сумите от неотчетените обороти в недвижими имоти и бизнес, работи се и по версия за пране на пари. Повдигнати са обвинения на четирима, операцията е в рамките на досъдебно производство за укриване на данъци и документни престъпления.

Успоредно с това разкритие от bTV съобщиха за укрити данъци и осигуровки във Видин в размер на 11 милиона лева. Това обаче е общият размер на всички нарушения за първите шест месеца на годината.

Разкритията са направени в резултат на 69 ревизии на фирми и физически лица. При 87 на сто от ревизираните задължени лица са открити нарушения. Допълнително установените задължения от данъци върху доходите са 252 хил. лева, а от корпоративен данък – 219 хил. лева. Най-малко са допълнително установените задължения при ревизии по осигурителното законодателство – 17 хил. лева.

През 2011 година като рискови са идентифицирани браншовете строителство и търговия на дребно. Допълнително установените задължения в тези браншове са 7,488 млн. лева или 66% от общия размер на разкритите данъци и осигуровки. За полугодието на 2011 година в офис Видин са събрани 603 хил. лева допълнително разкрити приходи.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: