Заработиха ли институциите?

by Атанас Цветанов on 27.07.2011

Вчера повечето медии отразиха новината, че в България официалните милионери са 1673 души. Тези данни са видни от подадените до НАП годишни данъчни декларации за 2010 година.

И ето малко цифри. Общият доход на първите 30 в списъка на богаташите е 447 милиона лева. Първият в списъка на богаташите е декларирал, че е спечелил през миналата година 60 млн. лева. 22 от тях са с доход над 10 млн. лева. Най-големият дължим данък сред тях е 30 милиона лева, а 30-ят по ред в списъка на е забогатял с 6.7 млн. лева.

Самата новина е положителна поне в два аспекта: първо, видно е, че в България може да си милионер и второ, както е казал Мечо Пух – колкото повече, толкова повече, а именно – повечето декларирани доходи означават, че и в хазната ще влязат повече данъци.

Част от данните в статистиката ми направиха силно впечатление. През 2009 г. официалните милионери в България са били 87 души. Това означава, че само за една година 20 пъти са се увеличили милионерите в България. И ако не беше икономическата криза бих го допуснал някакси…

Моята гледна точка обаче е, че институциите заработиха. Или в случая поне НАП. Не, че и те си нямат трески за дялане, но все от някъде трябва да се започне. Причината за по-големият брой декларирали милиони са по-скоро всякакъв вид среднощни, въздушни и други акции на НАП:

И колкото и да плюят Дянков, за мен той е един от най-работещите министри на финансите. Бърз поглед към списъка с министрите на финансите ме убеждава в това.

Някои от тях са оставили завещание дори за нашите поколения. В тази връзка името на Милен Велчев винаги ми докарва бръчки на челото с дълга, който ни остави да изплащаме. Него ще го запомня и с нещо друго – хотел „Ермитаж“, който по онова време беше „собственост на брат му“. И ако се чудите защо е в кавички, то е защото силно се съмнявам чия е собствеността. За съжаление за да построят хотела разораха половината Златни пясъци и изрязаха толкова много дървета …

И ако продължа да гледам списъка с министри, то за Иван Костов изобщо не ми се говори, а за Пламен Орешарски нека следващото видео говори:

Leave a Comment

{ 1 trackback }

Previous post:

Next post: