Сладолед Фамилия – на бюджета не тежи или спешната нужда от Закон за рекламата

by Атанас Цветанов on 23.07.2011

От години се питам, коя е институцията, която отговаря за съдържанието на рекламите. Днес се опитах да намеря такава и определено ми беше трудно. Очевидно е, че в България няма закон за рекламата, макар и през годините нееднократно да е повдиган въпроса.

В Закон за защита на потребителя преди години е имало текстове, които регламентират какво е заблуждаваща, непочтена и сравнителна реклама. Незнам обаче какво е наложило премахването им от закона в края на 2008 година. Днес подобни текстове може да се видят в глава седма „Забрана за нелоялна конкуренция“ от Закона за защита на конкуренцията. Очевидно е, че законодателят го е грижа повече за защитата на фирмите, отколкото от защитата на потребителите.

Защо пиша всичко това?
Преди дни бях на гости, където за десерт ме почерпиха със сладолед Фамилия на Нестле. Общо взето не обърнах внимание на съдържанието, докато не сложиха кутията на масата. Разбира се, нямаше как да пропусна да заснема видяното:

Немога да кажа колко процента от съдържанието беше лед, но вкусването му по-скоро ми наподобяваше фрапе, отколкото сладолед.

В случая не ме притеснява факта, че домакинът ще обеднее, след като е хвърлил на вятъра 3-4 лева. Притеснява ме факта, че не малко стоки в България са такива. А това нямаше да е така, ако имаше Закон за рекламата, който да търси отговорност от производителите на стоки и услуги за различия в качеството на продукта и обещаното в рекламата.

Колкото до сладолед Фамилия – очевидно няма как на бюджета да тежи, след като се акцентира на водата, като една от основните съставки.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: