НАП отвръща на удара

by Атанас Цветанов on 11.05.2011

Както вече съобщиха по БНТ в края на миналия месец „една единствена медия“ провокира истерията с подаването на данъчни декларации от безработните към края на предходната година лица.

Истерия не беше експонирана от НАП, а от конкретна медия, а след това беше поета и от другите. В сайта за осигуровки, където бях информирал за проблема още през март, само за 2 дни се натрупаха приблизително 100 коментара.

Дали случайно или не, сега от НАП започват проверки на физически лица получили парични награди от съответните медии. Звеното за анализ на риска на НАП е направило засечка на изплатените парични награди от телевизиите на граждани в България. Данните на този етап показват, че за 2009 година само в една телевизия са изплатени 1.8 милиона лева парични награди на 67 човека. От тях само двама души са си ги декларирали, а останалите не. В тази връзка от НАП започват проверка за пет години назад, за всички представени национални телевизии, които по един или друг начин изплащат парични награди, като успоредно с тях ще се правят проверки и на физическите лица, получили доходите.

Дали това е показател за добре свършена работа или наказателна акция на НАП, преценете сами. Безспорен е факта обаче, че всеки следва да спазва закона и чинно да декларира данъците си.

Leave a Comment

Previous post:

Next post: